Rytinällä rantakuntoon?

Yhtäkkiä on sen aika. Tammikuu! Nyt täytyy ryhdistäytyä! Syntyy ihmeellinen aikaikkuna, jossa täytyy saada aikaan muutos. Nyt tai ei koskaan. Neljä, kuusi, kymmenen viikkoa – aika alkaa nyt! Lopussa odottaa palkinto: uusi minä. Kevyempi, voimakkaampi, tiiviimpi. Vain muutama viikko sitä, tätä tai tuota kuuria tai haastetta, ja olet täysin uudistunut.

Mietipä hetkinen. Olet melkoinen kokonaisuus, yhdistelmä fyysistä ja psyykkistä. Noinkohan kaikki muuttuu paremmaksi parissa viikossa, tai edes kuukaudessa? Jotain saattaa nytkähtää liikkeelle, ja fyysisessä olemuksessasi tulet ehkä tuntemaan jo muutoksia. Anna kuitenkin mielellesikin aikaa. Ole rehellinen. Älä huijaa itseäsi jaksamaan sen mielikuvan avulla, että ”pian tämä rääkki on ohi ja peilistä katsoo uusi minä”.

Ehkä mielesi tekee kokeilla ruokavalion muutosta. ”Nyt alan syömään kilon kasviksia päivässä ja jätän sokerin pois kokonaan!” kuulen itseni vaahtoavan usein juhla- ja lomakausien jälkeen, kun olo on vähentyneen liikunnan ja raskaamman syömisen jälkeen laiskanpulskea. Olen kuitenkin huomannut, että keskimäärin kohtuudella kaikkea on parempi lähestymistapa, ja aivan riittävä keino löytää taas hyvä olo. Entäpä jos vain päätän ylipäänsä alkaa syömään enemmän kasviksia, ja vähemmän sokeria? Pienempi muutos, mutta todennäköisesti pysyvämpi vaikutus terveyteeni ja jaksamiseeni.

Älä lupaa itsellesi uutta minää ”näiden kolmen nopean vinkin avulla”. Vanha minäsi riittää, kunhan haluat pitää siitä tasaisen hyvää huolta. Aikaa on loppuelämä! Jokainen aikuisen ikään ehtinyt on varmasti jo oppinut omasta itsestään ne asiat, jotka lisäävät hyvinvointia – tai vähentävät sitä. Jos jotain päätät, niin päätä kuunnella itseäsi vähän tarkemmin.

Hanna