Energiaraportti Kirahvi

Mikä on Energiaraportti ja mitä tulokset kertovat sinulle?

Energiaraportti kertoo Energiatestin tulokset. Kun olet tehnyt kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja jaksamisen kartoituksen eli Energiatestin joko itsenäisesti etätestinä tai ohjattuna ryhmätestinä, saat tulokset heti ilman turhaa odotteluaikaa. Tuloksiin kuuluvat Energiaindeksi ja henkilökohtainen Yksilöraportti ja koko työyhteisön Ryhmäraportti. Energiatestistä saat lisätietoa katsomalla lyhyen videon.

Energiaindeksi -kuinka paljon sinulla on energistä aikaa?

Ensimmäinen asia Energiaraportista, johon kiinnität huomiota on Energiaindeksi, joka kertoo tunteina ja minuutteina, kuinka kauan sinulla riittää energiaa. Energiaindeksin maksimitulos on 16 tuntia, se aika, jonka vietämme vuorokaudessa valveilla. Minimitulos on neljä tuntia. Energiaindeksi lasketaan Energiatestin osatestien tuloksien perusteella perustuen laajaan tieteelliseen aineistoon. Keskiarvotuloksilla Energiaindeksiksi tulee noin kahdeksan tuntia.

Energiaindeksin laskennassa painottuvat työssä jaksamisen ja terveysriskien kannalta merkittävimmät tekijät. Jaksamiseen vaikuttavat eniten aerobinen kunto, verenpaine ja lihaskunto. Myös vyötärönympäryksen mittaustulosta painotetaan, koska vyötärölihavuuden on todettu olevan riskitekijä sydän- ja verisuonitaudeille sekä diabetekselle. Laskennassa huomioidaan myös työn fyysisyys, elintavat, ikä ja sukupuoli.

Alla olevassa Energiaraportti esimerkissä on Matti Meikäläisen saamat tulokset. Matin Energiaindeksi on 8 tuntia ja 39 minuuttia. Fyysinen kunto antaa Matille energiaa tehokkaan työpäivän lisäksi hieman myös vapaa- aikaan. Tyypillinen tilanne monella työssäkäyvällä aikuisella, mutta siihen ei tarvitse tyytyä. Energiaindeksin lisäksi saat myös oman Energiaraportin, eli Yksilöraportin, joka kertoo kohta kohdalta, miten voit parantaa omaa hyvinvointiasi ja jaksaa paremmin. Matille hyvä tavoite on tunti lisää energistä vapaa-aikaa ja sen myötä avautuvat uudet mahdollisuudet.

Energiaraportti -plussat ja miinukset hyvinvoinnissa

Energiaraportissa vihreällä olevat osa-alueet kertovat terveellisistä elämäntavoista ja jaksamisen vahvuuksista. Harmaalla olevat tulokset ovat niitä, jotka kuormittavat kehoa ja vähentävät voimavaroja. Yksinkertaistettuna, vihreät ovat plussia ja harmaat miinuksia hyvinvoinnissa. Tavoitteena on, että kaikki tulokset olisivat vihreällä alueella.

 

Matin Energiaraportissa on sekä vahvuuksia että kehittämiskohteita, kuten tästä yhteenveto -kuvasta käy ilmi.

Matin vahvuuksia ovat:

+  Stressitaso (S)

+  Elintavat alkoholin (A) ja tupakoinnin (T) osalta

+  Lihaskunto

+  Liikkuvuus

+ Tasapaino

Matin kehittämiskohteet ovat:

–  Aerobinen kunto

–  Elintavat eli kasvikset ruokavaliossa (K) ja ruokailurytmi (R)

–  Verenpaine

–  Vyötärönympärys

Matin kannattaa aloittaa panostamalla yhteen osa-alueeseen kerrallaan. Kun hän  ottaa  vaikka reippaan kävelyn osaksi arkeaan, se vaikuttaa positiivisesti myös vyötärönympärykseen ja verenpaineeseen. Hyvinvointi on kokonaisvaltaista, eli eri osa-alueet vaikuttavat toisiinsa.

Pieniä vinkkejä parempaan hyvinvointiin

Energiaraportti antaa myös vinkkejä, miten kehityskohteita voi parantaa. Mitä Matin pitäisi tehdä, että harmaalla olevat osa-alueet siirtyvät vihreälle? Kolme hyvinvoinnin tukipilaria ovat hyvä uni, ravinto ja aktiivisuus. Nämä vinkit Matti sai Energiaraportissaan kehittämiskohteidensa perusteella.

Miten parantaa aerobista kuntoa?

Aerobinen kunto eli hapenottokyky kohenee, kun liikunnan tehoa lisätään. Kunnon kasvaessa sama rasitus ei enää hengästytä yhtä paljon eikä nosta sykettä yhtä korkealle kuin aikaisemmin. Viikossa olisi hyvä harrastaa 2 tuntia 30 minuuttia reipasta, tai 1 tunti 15 minuuttia rasittavaa kestävyysliikuntaa

Parhaita lajeja aerobisen kunnon kohottamiseen ovat ne, joissa kehon suuret lihakset tekevät töitä. Näitä ovat esimerkiksi hölkkä, juoksu, pyöräily, uinti, hiihto, luistelu ja reippaat ryhmäliikuntatunnit. Myös arkiliikunta voi kohottaa aerobista kuntoa – olennaista on millaisella intensiteetillä työmatkan pyöräilee tai portaat kipaisee ylös.

Miten lisätä kasvisten syöntiä?

Tieto kasvisten monista terveydelle edullisista vaikutuksista auttaa sinua löytämään motivaation sille, miksi kasvisten osuutta ruokavaliossa tulisi lisätä. Voisit ottaa töihin mukaasi välipalaksi esimerkiksi pussillisen naposteluporkkanoita, minitomaatteja, pähkinäsekoituksen tai jonkin hedelmän. Monipuolisuutta saat, kun pilkot aamulla rasiaan valmiiksi esimerkiksi kurkkua, paprikaa ja porkkanaa.

Miten parantaa ruokailurytmiä?

Itselleen sopivaa ateriarytmiä kannattaa lähteä hakemaan aluksi yleisten suositusten pohjalta. Hyvä perusrytmi on aamiainen, lounas, välipala ja illallinen. Vielä yksinkertaisempi nyrkkisääntö on, että puolet päivän energiasta on nautittu, kun puolet valveillaoloajasta on mennyt. Tämä antaa enemmän liikkumavaraa: jos et saa syötyä aamiaista, pyri syömään vaikka terveellinen aamupäivän välipala ennen lounasta, jolloin nälkä ei lounaaseen mennessä kasva liian suureksi.

Miten alentaa verenpainetta?

Liikunta ja terveelliset ruokailutavat ovat lääkkeetön tapa saada lievästi kohonnut verenpaine kohdalleen. Sen vaikutukset tulevat esille jopa kuukaudessa. Tärkeämpää on liikkua päivittäin kuin rehkiä kerran viikossa. Vähentämällä suolankäyttöä, tupakointia ja alkoholin kulutusta voi myös saada verenpaineen laskemaan. Mahdollisten liikakilojen ja stressin karistaminen saa usein isojakin positiivisia muutoksia aikaan.

Miten pienentää vyötärönympärystä?

Vyötärö kapenee, kun vatsaontelon sisällä oleva rasva vähenee.  Laihduttaminen ei ole ainoa keino, koska vyötärönympärys voi olla liian suuri myös normaalipainoisella ihmisellä. Hyviä keinoja ovat kasvisten lisääminen ruokavalioon, oikea ruokailurytmi ja liikunta. Aerobinen liikunta on tehokkain tapa vähentää vatsaontelon rasvaa. Se tarkoittaa kestävyyskuntoa eli lihasten hapenottokykyä parantavaa liikuntaa, jossa rasitetaan isoja lihaksia. Tehokasta vyötäröä kaventavaa liikuntaa on esimerkiksi kävely, sauvakävely, hiihto, hölkkä ja pyöräily. Hyviä tuloksia saa myös arkiliikunnalla – pihatöillä, lasten kanssa puuhailemalla tai tekemällä lyhyet kauppareissut pyöräillen tai kävellen.

Yhteinen Energiaraportti -Ryhmäraportti

Energiatestin jälkeen koko työyhteisö saa yhteenvedon Energiaraportista, eli Ryhmäraportin, joka kertoo työyhteisön hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Jos Energiatesti tehdään useammassa ryhmässä (yksi ryhmä on noin 10 henkilöä), Ryhmäraportti on valmis heti viimeisen testin jälkeen. Ryhmäraportin tulokset antavat työantajalle mahdollisuuden tunnistaa riskiryhmiä ja kohdistaa toimenpiteitä ja kannustimia oikeaan suuntaan. Työnantaja ei koskaan saa työntekijän henkilökohtaista Energiaraporttia käyttöönsä eikä riskiryhmään kuuluvien henkilöiden nimiä.

Energiatestin seurantatesti tekee helpoksi muutoksen huomaamisen ja auttaa pitämään motivaatiota yllä. Tulokset ratkaisevat, kun kehityksen näkee, motivaatiokin paranee kuin itsestään. Yksi asia vaikuttaa toiseen ja hetken päästä olet paremmassa kunnossa kuin aikoihin. Suosittelemme, että teet Energiatestin säännöllisesti.

Miksi kuvassa on kirahvi?

Laskemme tulostesi perusteella, mitä eläintä muistutat energisyydeltäsi. Olet energinen kuin kirahvi, jos tuloksesi on kuten tässä esimerkissä Matilla eli 8 tuntia ja 39 minuuttia.

”Et ehkä ole kaikkein liukasliikkeisin tyyppi, mutta miksi pitäisikään olla? Ainutlaatuisten ominaisuuksiesi vuoksi sinun ei tarvitse hössöttää ylimääräistä. Vaikka vauhtisi vaikuttaa joskus verkkaiselta, saat paljon aikaan.”

Mitä eläintä sinä muistutat energisyydeltäsi omien testitulostesi perusteella?

Lähetä postia!